Din punct de vedere fizic, sublimarea reprezintă fenomenul de trecere a unei substanțe din stare solidă, direct în stare gazoasă, fără a mai trece prin stare lichidă. Acest proces are loc cu absorbție de căldură.
În domeniul imprimării sublimarea este folosită să descrie cernelurile activate prin încălzire care, la temperaturi mari, se transfomră în gaz și au abilitatea de a forma o legătura chimică cu suprafețele din poliester sau acrilice. Printul realizat prin sublimare este extrem de rezistent la spălare și zgârieturi deoarece imaginea este protejată în interiorul materialului.
Sublimarea nu este un procedeu nou, tehnica are o vechime de câțiva zeci de ani jucând un rol important în domeniul imprimării. Posibilitatea de a imprima cu ajutorul tehnologiei digitale este mult mai accesibilă datorită costurilor și tehnologiei în sine, în comparație cu procesul de serigrafie care implică costuri mult mai mari.
Această tehnică permite pigmentului de culoare să treacă de pe coala pe care este imprimat pe suportul final, tricou, geantă, cană, etc.. Sublimarea funcționează doar pentru personalizări pe culoarea albă, pe tricouri este posibilă doar daca au în componența lor materiale sintetice, minim 50% poliester. Pe celelalte suporturi gen ceramică, sticlă, lemn sau metal, tehnica este posibilă doar dacă suprafețele au fost curățate și tratate în prealabil pentru sublimare.
O mențiune foarte importantă este faptul că sublimarea nu este posibilă direct pe materiale din bumbac sau pe tricouri închise la culoare. Un alt aspect ce trebuie precizat este că dacă produsul personalizat prin sublimare este expus timp îndelungat în lumina directă a razelor solare, intesitatea culorilor se va pierde.
În prima etapă se printează poza sau imaginea dorită pe o coală specială de hârtie numită și hârtie de transfer termic. Mai apoi această coală se poziționează pe produsul ce se dorește a fi personalizat (tricou, geantă de conferință sau de ducumente, mouse-pad, etc.) și se introduce sub presa termică pentru tricouri.
Procesul de sublimare are loc la peste 200 de grade, în acest timp moleculele de apă se transformă în gaz iar pigmenții de culoare se transferă de pe foaia de sublimare pe produsul promoțional.
Spre deosebire de alte tipuri de transfer termic, sublimarea garantează 100% rezistența imaginii pe suportul aplicat, deoarece imaginea fuzionează cu suportul pe care este aplicată. Totodată calitatea imprimării prin sublimare este net superioară putând aduce imaginile sublimate la rezoluții, dacă nu egale, apropiate cu cele fotografice și se pot obține detalii care nu pot fi obținute cu ajutorul altor metode de printare.
Putem spune că sublimarea este campionul personalizărilor.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare